Boerenhuizen met landweg

Prijs: Verkocht 
Schilder: Kruysen, Jan
Afmetingen: 79 x 63, inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Gemengde techniek

 

Beschrijving

Jan Kruysen is in dit werk aan de slag gegaan met een voor hem ongebruikelijke, gemengde techniek. Het onderwerp de motieven, kleuren en vormen wijken niet af. Maar zijn gemengde techniek is compleet anders. De verf is eg dun aangebracht. Het werk is daardoor lichter van toon dan zijn andere werken.

Kruysen bereikt met deze consequent toegepaste techniek iets nieuws. Het doek geeft veel licht en heeft een eigen glans. Heel apart om te zien hoe in dit werk zelf lichtgevend is door de paarse, hemelsblauwe kleuren en de brisant gouden zonsondergang. Dat valt nog meer op als het werk ’s avonds of overdag in het licht van een lamp of zon komt. Het doek transformeert dan naar een andere, eigen werkelijkheid toe.

 

Biografie 

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een fantastische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruysen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruysen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.

Later zwierf hij onder meer door Duitsland, waar hij in Silezië de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde.

Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: