Boerengehucht met waterput

Prijs: Verkocht
Schilder: Reisch FA
Afmetingen: 79 x 62, inclusief lijst, doublure. Werk is in goede staat.
Signatuur: rechtsonder, gedateerd 1895
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Zoals bij de Brabantse expressionisten zien we hier boeren en hutten. Maar Reisch schildert een romantisch en geen expressionistisch schilderij. Waarin schuilt het verschil? In het gegeven dat in dit werk de moderne schilderkunst haar entree nog heeft niet gemaakt. Bij Van Gogh, Kruysen en andere expressionisten zien we een geheel eigen, vaak ‘vreemde’ subjectief artistieke uitdrukking van de boerenwereld. Compositie, vormen, en kleuren zijn ondergeschikt aan de expressie van de ziel (van het dramatische) van de wereld, zoals de kunstenaar die uitlegt. Ze zijn vaak schreeuwend, navrant, aangrijpend. Het liefst zo radicaal mogelijk. Bij de expressionisten bestaat geen geborgenheid, evenwicht, harmonie of rust. De moderne tijd en haar kunst hebben haar entree gemaakt. Niets is meer vertrouwd, rustig of gewoon.

Reisch laat ons in dit fraaie werk nog een comfortabele wereld zien. Ook al is het werk romantisch, droomachtig, de compositie, kleuren en vormen zijn ons vertrouwd. We zien een oneindige verte en een idyllisch dorp, die volledig in harmonie zijn. Het hek, dat in een cirkel om het dorp heen getrokken is, houdt de droom van beiden keurig intact.
Dus  de hutten, boeren, dieren, hun landschap en de lucht: alles is rustig en in evenwicht. Nog geen Van Gogh, Jan en Antoon Kruysen te bekennen.


Biografie 

F.A. Reisch (1862 – ?) Merano, maakte panoramische landschappe, genrewerken, tekenaar en was ook uitgever. Onder het werk bij het signatuur treft men de aanduiding ‘Haag’. De kans bestaat dat Reisch Nederland bezocht en daar dit werk maakte.

Delen: