Boerengehucht

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Jan Kruysen
Afmetingen: 77 x 70 inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: rechtsonder,
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Mooi lichtblauw, ingetogen werk van Jan Kruysen. Een majestueuze entree met een kader van spirituele, hoog opgaande bijna onstoffelijke bomen. Zij zijn de matrix en het spirituele venster van dit werk.
Hun zware rieten dak geven zowel volume als volkomen geborgenheid. Krachtige gevels, kort maar lang aan de voor-, en achterzijde, maar gedrongen aan de zijgevel. Kleine ramen en een scherpe dakhelling die de gevels versterken. De zichtbare verknochtheid en samenhorigheid met zowel naburige boerderijen als het natuurlijke, levendige groen. Beiden zo hecht verweven, dat ze uit elkaar lijken voort te komen. Vol overgave zetten grove penseelstreken en gemengde kleuren de boerderijen verder luister bij.
Kijkend en genietend naar binnengezogen worden door de expressionistische ‘boerderijkunst van Brabantse meester Jan Kruysen.

 

Biografie 

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een fantastische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruysen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruysen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.Later zwierf hij onder meer door Duitsland, waar hij in Silezië de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde. Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: