Boeren op stap

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Jan Baartmans
Afmetingen: 51 x 48, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder,
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

Brabantse werk van de karaktervolle schilder Jan Baartmans. Dit werk is een voorbeeld van zijn kenmerkende artistieke benadering en stijl.
We zien boerenechtparen te voet en in hun zondagse kledij onderweg naar hun bestemming, een dorp aan het einde van de weg aan de rand van de horizon. Ze zijn beide druk met elkaar in gesprek. Dat is te zien aan hun typische symmetrie qua houding en beweging. Beide lopen twee aan twee, gebogen, mannen en vrouwen gescheiden, hun voeten wijzen in dezelfde richting. De mannen houden de armen op de rug; de vrouwen naast zich met een paraplu en handtas eronder.
Baartmans benut het pointilisme om kleur en licht in dit schilderij te brengen. Hij zet die benadering stijlvol door in het hele werk. Zijn toetsen overstromen de weilanden, de bomen, boerderijen en de weg. Ook de boerenfiguren raakt hij met zijn lichttoetsen aan Zijn combinatie van expressionisme en impressionisme is bijzonder, maar zonder twijfel overtuigend.

 

Biografie 

Jan (Johannes, Ludovicus, Joseph Marie) Baartmans. Geboren te Bergen Op Zoom 1898 en overleden in 1968. Genoot de opleiding van de Academie Antwerpen, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten Amsterdam. Bracht een deel van zijn leven door in Frankrijk. De kunst van Van Gogh, Matisse en Gauguin was van grote invloed op hem. Tot zijn werk behoren  Brabantse landschappen en genrevoorstellingen. Baartmans komt tot een mengeling van stijlen. Hij wordt vaak een karaktervolle late expressionist genoemd. Was lid van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging De Onafhankelijke.

 

Delen: