Boerenbijkeuken

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Reinier Pijnenburg
Afmetingen: 40 x 36
Signatuur: midden onder
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

Reinier Pijnenburg is een meester in het schilderen van interieurs. Hij toont dat in deze bijkeuken.
Pijnenburg heeft op het oog een vlak, egaal palet. Maar schijn bedriegt. Het licht is in dit werk mysterieus aanwezig. Zie bijvoorbeeld de schaduw van de eenvoudige bezem. Zo ontstaat een prachtige ruimte tussen de bezem en de muur. Dit motief van licht- en schaduwwerking keert in dit werk meermaals terug. De schilder creëert er extra volume door. Pijnenburg laat zo de geheimzinnige geest van het onzichtbare plaatsnemen in deze besloten, intieme ruimte.
Ook het perspectief verricht wonderen. Zie het fraaie schuine perspectief van het sappig gemetselde keukenvloertje, geschilderd in de vorm van een driehoek. Die wijst op, en loopt weg naar, de uiterst rechterzijde van het doek. Ook hierdoor ontstaat diepte, verte, ruimte.
Het wapen van kunstenaarschap van Pijnenburg is dus een helder palet, eenvoud, maar tegelijkertijd geheimzinnige ruimtewerking door licht en perspectief. Alle voorwerpen komen zo in de kleine ruimte van het schilderij tot hun recht. Ze verkrijgen daardoor in deze boerenbijkeuken -hoe klein en onaanzienlijk ook- hun gewijde status.


Biografie 

Reinier Pijnenburg (1884 – 1968) schilderde vooral interieurs en figuren. Na zijn opleiding aan de academies van Antwerpen en Den Bosch woonde hij van 1907 tot 1915 in Parijs. Werkte ook in Heeze, en sinds 1920 in Vught. Hij maakte vele buitenlandse reizen, o.a. naar Spanje en Marokko. Zien werk is te zien in het Noord Brabants museum en in een aan hem gewijd museum in Den Bosch.

 

 

Delen: