Boeren in gebed (het angelus)

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Jan Kruysen
Afmetingen: 69 x 49, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: linksonder, gedateerd 1930
Techniek: Olieverf op schildersboard

 

Beschrijving

Het bidden van het angelus is een klassiek thema in de schilderkunst. Bekend bij van Gogh en de Franse schilders Francois Millet en Jules Breton. Jan Kruysen zet die traditie voort. Boeren leggen drie maal daags hun werk neer om dit oude katholieke gebed te bidden. Onder een aanroep bidden ze drie maal een weesgegroet.

Van bovenaf schijnt in het avondlijke halfduister Heerlijk licht over de boeren. In dit expressionistisch werk laat Jan Kruysen kleuren, vormen, mensen, natuur verhalend in elkaar overgaan. De boeren buigen voor de Heer, maar de korenschoven, de boerderij en de bomen doen dat ook. De compositie bindt de natuur van allen samen. Het gezamenlijk bidden van het angelus is het grote motief. De bomen aan de linker-, en rechterkant wijken terug voor het licht. Fraai is ook het contrast in nederigheid tussen boerentypen. De boer en boerin aan de rechterzijde, bidden diep gebogen. De boer er direct naast ziet op naar het Goddelijke licht.

Gevoed door de kracht van zijn geloof bereikt Jan Kruysen in de compositie van dit werk een piek. We zien een innig levende eenheid tussen vormen en kleuren, maar ook tussen personen en de natuur.

 

 

Biografie 

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een typische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruysen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot. Jan Kruysen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan enkele door armoede vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte. Later zwierf hij ondermeer door Duitsland, waar hij in Silezie de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde.

Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: