Boeren aan het werk bij Oirschot

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Kruijsen, Jan
Afmetingen: 80 x 70, inclusief lijst, werk is in uitstekende staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op schildersboard

 

Beschrijving

De gloed van de ondergaande zon, groots uitgewerkt in licht gouden kleuren. Die zon wijdt dit hemels werk. Het expressionisme van Jan Kruysen is dus zonneklaar. De wolken en de bomen koesteren en wijken voor hemels licht. Licht, dat stralend aanwezig is in het werk van de eenvoudige boeren en hun dieren, die op dit toneel zo nijverig doende zijn.

Fraai is het bondgenootschap tussen de centraal gesitueerde Brabantse de werkende boeren en hun boerderij. Paarse, gele en blauwe kleuren hemelen hun werk verder op. Tegen de boerderij aan koestert Kruysen de Basiliek van Oirschot.

 

Biografie 

Jan Kruijsen (1874 – 1938) was een typisch heerschap. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruijsen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruijsen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.

Later zwierf hij ondermeer door Duitsland, waar hij in Silezie de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde.

Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: