Boerderij met landweg

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Peter van den Braken,
Afmetingen: 65 x 51, inclusief fraaie lijst, werk is in  goede staat
Signatuur: linksonder, gedateerd 1924
Techniek: Olieverf op paneel

 

Beschrijving

Dit werk toont dat Peter van den Braken al vroeg, namelijk in 1924, sterk werk maakte. Hierover bestond toen in het hele land ook communis opinio onder de kunstcritici, galeriehouders en schilders.

Van de Braken verheft zijn boerderijkunst tot een vorm van mystiek en religieus expressionisme. De samenhangende vlakken, belicht door de zon en beschaduwd door voorwerpen, spelen in dit schilderij een innig en diepzinnig kleuren en vormenspel. Ook dit werk gaat in de richting van de abstracte kunst. Toch koestert van den Braken de boerderijvorm -en alles wat er in en omheen leeft- te sterk, om die stap te zetten. Maar hoe dicht komt daar in dit werk bij in de buurt!

 

Biografie 

Van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

Delen: