Boerderijen in Lage Mierde

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Zwart, Adrianus Johannes
Afmetingen: 92 x 57, inclusief ijst, werk is in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op doek 

 

Beschrijving

Arie Zwart en zijn vrouw kwamen  in 1933 vanuit Rijswijk naar de Kempen. Eigenlijk waren ze op weg naar Frankrijk, maar toen het oog viel op een van die typische Kempische dorpjes stopte de reis en besloot Zwart op die plek te gaan schilderen. Hij zocht de pittoreske plaatsjes op. Die bleven voor altijd bewaard, zoals de boerderij  op dit werk.

Arie Zwart maakte najaarsstemmingen tot zijn geliefde thema. In de kleuren van het najaar raakt hij de ingetogen ziel van het Kempenland. Het werk ademt rust uit en brengt de schoonheid van de boerderij, de boer, zijn arbeid en directe omgeving bijna sprookjesachtig tot uitdrukking. Wie van Brabant houdt, zal ook van het werk van Arie Zwart houden.

Biografie 

Het omvangrijke werk van Arie Zwart (1903-1988) is, sterk beïnvloed door de Haagse School. Een richting in de schilderkunst waarmee ook van Gogh in nauw contact stond. Daarin spelen licht, stemming, impressie, maar ook expressie een belangrijke rol. Zwart maakte in die lijn onder meer landschappen, stillevens, en plassen. De schilder bond zich niet aan een bepaalde streek en trok het liefst rond per boot of woonwagen door heel Nederland, maar ook daarbuiten. Hij bleef levenslang een band met Brabant, en dan met name de Kempen behouden. In zijn latere werken gaat hij onder invloed van zijn reizen door Zuid Europa over op een lichter palet.

Delen: