Boerderijen aan een landweg in laat zonlicht

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 60 x 45, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

In dit coloristisch werk creëert Peter van den Braken schoonheid door het laatste zonlicht van de dag op en aan de rand van een bochtige landweg. Hij schildert die weg -het zal niet verbazen- in de vorm van een krachtige driehoek, betekenis van de triniteit. De weg is door het licht dus niet op los zand, maar op het geloof gefundeerd. Die Eenheid van al wat op het doek zichtbaar is voorziet het werk van laat zonlicht. Het schilderij is immers nog niet af. De kijker kan het -in het beeld van de weg in dit werk- onderweg voltooien.

De levensweg leidt onbetwistbaar naar een, in dit schilderij niet zichtbare, wereld. Die ligt achter de verte, die wel zichtbaar is: dat is het eindpunt van de weg ter linkerzijde. De boerderijen aan de bochtige weg zijn de kleurrijke havens, waar we voor een moment kunnen aanleggen.

Biografie 

Peter van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken woonde op vele plaatsen en reide veel. Hij liep vroeg van huis weg. En reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken. Maar zijn hart en ziel was en bleef Brabant.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

Delen: