Boerderijen met kerk en moestuin

Prijs: Verkocht
Schilder: Antoon Kruijsen
Afmetingen: 77 x 59, inclusief lijst, werk is in uitstekende staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Fraai kleurrijk schilderij van Antoon Kruysen. De kerk is het hart van dit expressionistisch schilderij. Maar de twee boerderijen aan weerszijden met hun gemeenschappelijke moestuin stelen de show. Vooral de boerderij aan de rechterzijde is een heus juweeltje. Die  paart robuuste kleurrijke kracht aan fluwelen schoonheid. De warme kleurvlakken die het rieten dak en de voorgevels van elkaar scheiden, tovert kunstenaar Antoon Kruysen uit de hoge hoed van zijn palet.
Het doek is door een overvloed aan kleuren warm en gevoelig van toon. Als de kerk in het midden het landelijk leven zegent, dan bezorgt de moestuin aan de voorzijde -zo lieflijk afgebakend door knotwilgen- haar nog een extra feestelijk tintje. De fleurige rode kool en de boontjes in dansen mee op dit dorpsfeest.

 

Biografie 

Antoon Kruysen (1898 – 1977) werd geboren in Boxtel als zoon en vroege leerling van de bekende kunstschilder Jan Kruysen.  Hij volgt de academie in Rotterdam en vertrekt daarna naar Zwitserland waar hij succesvolle exposities heeft. In 1923 vestigt hij zich in Parijs, waar hij als schilder doorbreekt. In Parijs ondergaat hij de invloed van de moderne stromingen van bekende kunstenaars zoals Chagall, Matisse, Soutine en De Vlaminck. Zijn bekendheid groeit en hij krijgt veel erkenning. Kleurexplosies, een vaardige en toets met eigen kleurenpalet: het zijn kenmerken van het werk van Kruysen. Zijn expressionistische schilderijen zijn boeiend, zowel door de voorstellingen als door de vormentaal en het fauvistische kleurgebruik. In 1936 keert hij terug naar Nederland vanwege de oorlogsdreiging in Frankrijk. In 1947 vertrekt hij wederom naar Frankrijk waar hij exposities heeft en erkenning geniet. Antoon Kruysen wordt tot de grote Brabantse expressionisten gerekend en zijn werk is vertegenwoordigd in diverse musea.

Delen: