Boerendorp met landweg

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Kruysen, Jan
Afmetingen: 54 x 45, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op schildersboard

 

Beschrijving

Voor de echte liefhebber van Jan Kruysen zal niets in zijn oeuvre de dorpsgezichten overtreffen. Daarin komen lichtvoetig boerderijen, dorp en zandweg kleurrijk samen. De expressieve bomen, de paarse wanden met blauwe vensters van de boerderijen en de uitbundige zandige landweg met zijn vele kleuren. Kruysen verheft ze onder de oplichtende hemel tot een innige eenheid. Niets kan in dit werk hun samenzijn verstoren. Hoe fraai het perspectief van de weg, waarin ze staan. De landweg, het symbool van de stroom van het begin en het einde van het leven, die het dorp in en uitgaat.

 

Biografie 

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een fantastische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruysen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruysen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.

Later zwierf hij ondermeer door Duitsland, waar hij in Silezie de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde.

Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: