Boerderijen in de winter

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 74 x 59, inclusief lijst, werk is in uitstekende staat
Signatuur: achterzijde
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

Twee boerderijen en een schuur in hartje winter. De gespikkelde, grijsblauw getinte hemel is zwanger van de sneeuw. De boerderijen hebben om sneeuw gevraagd. Die draagt aan hun luister bij.
Van den Braken is een meester in het gebruik van kleur. Door de lichte, blanke ondergrond geeft hij heldere blauwe en oranje kleuren alle ruimte. Ook het land krijgt die ruimte. Zie hoe het zich in indrukwekkende banen uitspreidt. De kijker deinst er bijna voor terug. De lichtvoetige, hoog reikende boompjes willen niet achterblijven. Met hun roep richten zich  verticaal tot de hemel om de schoonheid van dit winters toneel te verhogen.

 

Biografie 

Peter van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

Delen: