Boerderijen en schuren

Prijs: € 850,–
Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 75 x 66 inclusief fraaie lijst, werk is in zeer goede staat
Signatuur: linksonder, gedateerd 1925
Techniek: Gemengde techniek

 

Beschrijving

Vroeg werk van Peter van den Braken. Over boerderijen en schuren liggen verspreide sneeuwresten.  Gemengd blauwe en zwarte slagregels slaan op de grond neer. Het voorjaar verdrijft de winter van het toneel.

Dit werk kan verder toegelicht worden.

Opvallend is de tegenstelling tussen grimmige lucht en de aarde. De voorjaarslucht slaat de aarde met haar zwarte en blauwe slagregens. Tegelijkertijd zien we tussen beiden ook een verfijnde eenheid. De lijnen van slagregens gaan over in, en zijn verweven met, de lijnen van de verspreide half besneeuwde boerderijen. Hetzelfde geldt voor de lijnen van de schuren, sporen van de weg, de bomen en hun takken. De kracht van het tekenwerk opent de deur naar de schoonheid van dit werk.

Zo wordt een groot, onverwacht, spektakel zichtbaar. Dat is de rol van het licht bruine, ‘lege’ tekenpapier dat samen met het verbindende lijnenspel drager van expressie is. Het papier zelf is op hele werk overvloedig aanwezig. Zij vervult de rol van draagvlak, de zin van die andere, ‘vierde’, hemelse dimensie in en levend door al het bestaande. De kunst van Peter van den Braken smeedt zo het zichtbare en onzichtbare (vertegenwoordigd door het lege papier) in schoonheid tot een hogere, scheppende hogere eenheid.

Dankzij dit werk van Peter van den Braken zien we iets van dat wonder.


Biografie 

Van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij schilderde vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

Delen: