Boerderijen

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Jan Kruysen
Afmetingen: 60 x 39 inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

Jan Kruysen ontwikkelde geleidelijk zijn expressionistische richting. Zo ontstaan bijna abstracte werken. Dit werk past in die ontwikkeling. De boerderij als hut blijft centraal staan, maar haar rudimentaire vorm wordt krachtiger, abstracter, ‘eigenaardiger’.

Jan Kruysen reduceert de boerderij en schuur in dit werk tot twee oervormen. Die zweren elkaar volmaakte trouw. De schuur is horig aan de boerderij, die over haar waakt. Zie de expressionistische schuur, met haar dak tot op de grond, over de hele oppervlakte diep voor de boerderij buigen. Ook de bomen en struiken doen dat trouwens. Zij maken eveneens deel uit van het verbond. Het is een bekend en vaak beproefd motief in het werk van Kruysen. Verder is ook de gouden hemel er door kleur en vorm intensief bij betrokken. Heel verheven, boven alles uit, door een uitgespaarde expressieve driehoek, precies passend tussen de boerderij en de schuur. Kruysen bakent in dit werk boerderij en schuur af door kleur. Aparte lijnvoering op het aanrakingspunt tussen boerderij en schuur ontbreekt. Ook dat zorgt voor veel expressieve en decoratieve kracht. Zo vloeien in dit fraaie werk compositie, kleur en vorm in dienst van boerderij, schuur en omgeving hemels samen.

Al bij al een karakteristiek werk Jan xx: de eenheid, sterker nog, de diepere samenhorigheid van boerderij, schuur, natuur en het bovenzinnelijke, bereikt door oervormen en kleur.

 

Biografie 

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een fantastische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruysen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruysen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.Later zwierf hij onder meer door Duitsland, waar hij in Silezië de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde. Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: