Boerderijdeel

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 61 x 51 inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Houtsnede

 

Beschrijving

Peter van den Braken werd geïnspireerd door de passie van Vincent van Gogh voor boerderijen. Als kind tekende hij ze al op luciferdoosjes en hij zwierf net als Van Gogh door Brabant. In zijn werk kwamen ze opnieuw tot leven.

Het hoefde niet te gaan om hele boerderijen, ook grotere of kleinere details intrigeerden hem. Zijn passie komt vooral tot leven in het robuuste zwart witte lijnwerk van zijn houtsneden. Het zwart/wit bevat de tegenstelling en eenheid tussen hemel en aarde, wit en zwart, die zo essentieel is voor het zien van het leven en levende in zijn kunstwerken.

 

Biografie 

Van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij schilderde vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

Delen: