Boerderij op de heide

Prijs: Verkocht 
Schilder: Arts, Dorus
Afmetingen: 92 x 62, inclusief fraaie lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

Een boerderij midden op de heide op een hoog zomerse dag. Het schilderij straalt diepe, liefdevolle rust en stilte uit. De uitgestrektheid van het landschap, het panorama, wordt voelbaar door de uitloper van de zandweg naar de lichtende verte. Dit schept veel ruimte voor schoonheid: de berkenbomen betoveren door hun schaduwen op het zandpad, de gloed van de roze en lichtpaarse ondergrond van de heide.

Het landschap is echter geen doel op zich, maar staat in dienst van de geborgenheid van de boerderij en haar stille arbeid. Dorus Arts raakt door vele harmonieuze tinten groen en lichtgevend paars de eenheid van de boerin met het landschap dat haar omgeeft.

 

Biografie 

Dorus Arts (1901 Hernen 1961 Montreal) was grotendeels autodidact. Hij bekwaamde zich in tekenen, schilderen en etsen. Naast olieverven (vooral op board) en etsen maakte hij ook muurschilderingen, aquarellen, pentekeningen en pastels. Maar vooral landschappen in de trant van de Haagse School, stadsgezichten en vennen veelal met schemering of maanlicht. Waarnemingen in de natuur werkte hij uit in zijn atelier. Zijn werken zijn dan ook -gelukkig maar- zelden fotografische weergaven van bestaande locaties. Kenmerkend voor zijn benadering is de triestheid en de melancholie van de herfst en winter voor hem een manier waren om zijn eigen stemmingen te kunnen weergeven. Arts was een zwijgzaam, bescheiden maar zeer gedreven man. Iemand die vaak gebukt ging onder de eindeloze zorgen voor zijn gezin in de tijd van crisis en oorlog. Verder was hij steeds op zoek naar erkenning als kunstenaar. Dorus Arts werkte in Nijmegen tot 1939, in Groesbeek van 1939-1955 en vertrok op 18 mei 1955 naar Canada waar hij in 1961 overleed.

 

Delen: