Boerderij met schuur

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Jan Kruysen
Afmetingen: inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder,
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

Dit fauvistische werk is een verdere stap in de kleur en vormexpressie binnen het werk van Jan Kruysen, Kleur en landschap gaan in dit artistieke  feest in elkaar over. Kruysen brengt slechts enkele harde contouren aan. Kleuren bepalen dus het lot van de vormen in dit twee dimensionale werk. Hiermee drijft de Brabantse schilder zijn Brabantse expressionisme op de spits.
Vaak beproefde Kruysen op artistieke wijze het meester knecht thema in de verhouding tussen boerderij en schuur. We zien hier een hoog opgaande boerderij met de lagere, onderhorige schuur.  In dit werk staan die twee bijna broederlijk naast elkaar, zoeken ze elkaar op. De boerderij in een vorm van een strakke driehoek en de schuur in een golvende rechthoek. Hun typische samenzijn en contrast brengt de blik in beweging. Aan de onderkant is er toenadering en aanraking, naar boven afstand en verwijdering. De lange, smalle bomen zijn solidair aan de schuur. Ze bewegen zich van de boerderij vandaan en verschaffen de schuur haar vaste plaats en geborgenheid. Bovenaan door de bladeren en onderaan door hun stammen.
Fraai is, voor wie het zien wil, de suggestie van het wit van de hemel verweven met het groen van de bladeren. De bladeren dansen in de vrije lucht. Hopelijk blijven ze dat nog lang doen!

 

Biografie 

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een fantastische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruysen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruysen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.Later zwierf hij onder meer door Duitsland, waar hij in Silezië de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde. Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: