Boerderij

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 40 x 34 inclusief lijst, werk is in zeer goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Pastel

 

Beschrijving

De hoeve is van prehistorische tijden af de geboortegrond van de Brabantse boeren. Peter van den Braken bezingt n dit werk haar onvergankelijke schoonheid in felle expressionistische kleuren en tonen.

 

Deze stoere hoeve is fraai in balans dankzij de lineaire zwart witte banen van het erf, de romp met langsdeel en dwarsdeel, en het dak. Door dat perspectief glijdt de vaart van de tijd dynamisch langs haar af. De krachtige kleurcontrasten met zwart, wit en geel dragen daar aan bij. Het diepblauwe kobalt, van den Braken lievelingskleur, vormt de overgang tussen de verschillende componenten en kleuren. Fraai is ook de hemelse, fel gele belichting van bovenaf. Van den Braken zet de hoeve met pastelkrijt krachtig neer. Het resultaat is een kleurrijk bouwwerk met een geheel eigen, tijdloos karakter.

 

Biografie 

Peter van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken woonde op vele plaatsen en reide veel. Hij liep vroeg van huis weg. En reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken. Maar zijn hart en ziel was en bleef Brabant.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruysen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

Delen: