Boer met zeis in glooiend landschap

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Jan Kruysen
Afmetingen: 56 x 51 inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder,
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

In dit kleurrijke werk is een figuurtje met zeis de trots van een oogstrelend landschap. Hij loopt parmantig over een zandweg onderweg naar zijn klus. De zeis steekt als een grote mast boven hem uit. Het figuurtje zou zo maar uit een van de werken van zoon Antoon ontsnapt kunnen zijn. Vader Jan is hier in de voetsporen van zijn zoon getreden
Dit werk lijkt onder Franse invloed te zijn ontstaan. We zien twee Brabantse boerderijen, vloeiend als één groot geheel geschilderd. Maar het hoog opgaande heuvellandschap is verrassend on-Brabants. Jan Kruysen, in de ban van zijn expressionistische beeldtaal heeft, zo lijkt het, in dit bijzonder werk een ode willen brengen aan het Brabantse boerenleven. Hij heeft haar in dit werk een groots landschappelijk decor van buitenlandse origine en invloed (mogelijk Cézanne) bezorgd. De kleuren en beeldentaal in dit werk is verrassend licht vloeiend en beweeglijk. Kruysen blijft Kruysen en is ook in dit werk direct herkenbaar. Maar de vele ronde, draaiende en slingerende kleuren en vormen, met vele hoogteverschillen, geven dit schilderij een  aparte positie in zijn oeuvre.

 

Biografie 

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een fantastische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruysen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruysen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.Later zwierf hij onder meer door Duitsland, waar hij in Silezië de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde. Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: