Boer met paarden

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Jacques van Mourik
Afmetingen: 83 x 71, zonder lijst, werk is in redelijke tot goede staat
Signatuur: rechtsonder,
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

Een sober en schetsmatig opgezet werk met grove penseelstreken. Maar hoe doeltreffend! Van Mourik weet als geen ander hoe hij de kracht van het boerenleven gestalte moest geven.
In dit schilderij maakt de achtergrond met veel ruige expressie duidelijk, wat duidelijk moet zijn, de armoede, de hardheid en soberheid. Maar daarna moet alles wijken voor de zorgzame boer en zijn liefdevolle paarden.
De boer laat zich rustig door zijn paarden meevoeren. Hij blikt  onverstoorbaar vooruit. Heel anders zijn de twee paarden. Die zijn ook flink onderweg, maar zien de kijker frontaal aan. Hier vindt een ontmoeting plaats met een buitenstaander, de kijker naar dit schilderij. Elk paard kijkt, onderzoekt, maar met zijn eigen uitdrukking, karakter. Zo ontstaat de voor de betekenis van het schilderij cruciale ontmoeting.
Van Mourik laat zien hoe dicht paard en de mens elkaar kunnen naderen, hoe dicht ze bij elkaar staan. De blikken van de paarden, die we in onszelf terugzien, zijn van een ontwapende directheid en echtheid.

 

 

Biografie 

Jacob Adriaan (Jacques) van Mourik (1871 – 1971) was een Nederlandse kunstschilder, die een groot deel van zijn leven heeft gewoond en gewerkt in Plasmolen en rondom Mook en Middelaar in Noord Limburg. Hij koos voor de armoede en de schilderkunst, en was de inspirator en onderdeel van een kunstenaarskolonie

 

Delen: