Bloemstilleven met rozen

Prijs: Verkocht
Schilder: Theodorus van Oorschot
Afmetingen: 70 x 60, inclusief lijst, werk is in uitstekende staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Van Oorschot koestert het eeuwige in het tijdelijke, het duurzame in de weelde van het vergankelijke. Niet voor niets is hij een meester in het schilderen van bloemstillevens. Want hoe vergankelijk is een boeket! Door de krachtige, vluchtige impressie te schilderen benadert Van Oorschot de schoonheid van de rozen.

Op detailniveau van de bloemen, takken, bladeren zien we hoe verfijnd van Oorschot zijn kunst beheerst. Het boeket ontstaat uit een wonderlijke wirwar van fijne vormen,  penseelstreken, tonen, kleuren, enz.

Het boeket is verwant aan een muziekstuk. Van Oorschot is niet alleen de muzikant, maar in zijn eentje een geheel orkest. Hij bespeelt tegelijkertijd alle instrumenten van zijn schilderkunst, raakt talloze kleurige toetsen en tonen aan.  Door zijn akkoorden en dissonanten groeien en bloeien de rozen in schoonheid. Daarmee bereikt hij ook zijn grootste doel: het aanraken en in beweging krijgen van het hart van de minnaar van bloemen. Die koestert in een paar heerlijke momenten de rood/wit verdeling van de rozen, hun schikking en fraaie afwisseling in vele richtingen, de diepte van hun vorm, enz. Van Oorschot laat dat alles tegelijkertijd teder eindigen én beginnen in een vluchtig, vervliegend beeld. De tafel, pot en achtergrond geven bij dat al houvast, zorgen voor een vast rustpunt en evenwicht.

 

Biografie 

Theodorus (Dorus) van Oorschot (Schijndel, 1910 – 1989) was een Brabantse schilder. Hij werkte voornamelijk in een impressionistische stijl met als onderwerp vooral het landschap van de Meierij van `s-Hertogenbosch. Verder makte hij ook stadsgezichten en veel stillevens. Zijn werken zijn zowel tonalistisch (zie het winterlandschap in deze collectie) als coloristisch (het onderhavige bloemstuk).

Tot 1972 woonde hij in een woning met aangrenzend atelier aan de Dokter Poelsstraat, nabij het centrum van Schijndel. Daarna verhuisde hij naar de Venushoek net ten westen van Schijndel. Zijn oude atelier daar, in een boerderij, is sinds 1 mei 1997 in gebruik als museum: het Atelier van Oorschot. De laatste opening was op zondag 21 december 2008. Op de hoek van de Schootsestraat en Venushoek staat een standbeeld van hem. Hij is afgebeeld met ezel.

 

Delen: