Bloemetjes

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 43 x 18, inclusief lijst, werk is in uitstekende staat
Signatuur: achterzijde
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

Peter van den Braken had een passie voor bloemen. Hij leeft zich in dit werk uit.
Bijna als zandkorrels aan het strand, zo vol zit dit schilderijtje met kleine bloemetjes. Of met een ander beeld: dit werk is een bijenkorf vol met zoemende kleine bloemetjes. Getooid in felle kleuren verdringen ze elkaar en vechten om een plaatsje op dit rechthoekig werk. Net als bij mensen heerst er onder hen een liefdevolle oorlog om aandacht. Bloemetjes die naast, boven en onder elkaar zitten. Maar of dit werk nu horizontaal, verticaal of schuin opgehangen wordt, het maakt de luidkeels zingende bloemetjes niets uit.

 

Biografie 

Peter van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

Delen: