Veel schoonheid bij een molen

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes
Afmetingen: 55 x 44, inclusief fraaie lijst, werk is in uitstekende staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Aquarel

 

Beschrijving

We zien tegelijkertijd meerdere tonelen en bedrijvigheden van het oude Brabant. Op de achtergrond vermoedelijk de St Petrus basiliek van Oirschot. In het hart van dit werk -vol in bedrijf- een molen en een molenaar met paard en wagen. De molen verheft zich fraai boven twee eenzame boerderijen. Maar de boerin is de idylle van dit werk. Gehuld in heldere kleuren beweegt ze zich in bevallige tred met drie koeien en een schaap naar de voorgrond. Een groene, bloemrijk veld omzoomt het toneel. Schoonheid alom.

 

Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen is geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch hoogste aquarellen. Hij is zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het schilderen van koeien. Maar verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werk werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal van deze werken hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: