Aardappels rooien op het land

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes
Afmetingen: 132 x 80, inclusief fraaie lijst, in zeer goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Dit vroege werk in fors formaat toont waarom het werk van Groenewegen qua keuze van onderwerp, techniek, stijl en sfeer te boek staat als ‘nabloei van de Haagse School’. De grootsheid van de de eenvoudige boerenarbeid is in navolging van Barbizon het geliefd thema. Ook de losse toets, de gedempte kleuren, het panoramische beeld en het atmosferisch licht sluiten daarop aan.

We zien een boer en boerin druk aan het werk op een uitgestrekte akker. De wereld is er, maar bestaat alleen in de verte. Door de centrale positie aan de voorzijde van dit werk moet alle de aandacht primair uitgaan naar de boer, de boerin en hun arbeid. Inderdaad, er is veel te doen op het grootse land. Niet alleen voor de boeren zelf, maar ook voor ons als kijkers.

Ik kies één karakteristiek aspect. Groenewegen schildert het moment van directe nabijheid van de boer en de boerin. Niet zonder reden. De kracht van de personen en arbeid vallen immers juist op dat moment samen, gebundeld op die plaats. We zien beiden volledig opgaan in, en samenwerken door, hun arbeid. De één ploegt, de ander raapt. De vrouw met haar prachtige blauwe schort en witte muts, diep en sierlijk gebogen. We zien haar arbeid, maar niet haar gezicht. De boer vlijtig, met zijn aandacht strak op de ploeg gericht. Ook zijn gelaat blijft verborgen.

De kracht van dit werk van Groenewegen is dat hij te midden van dit grote landschap door door hun afwending, toch de schoonheid van hun samenzijn toont, hun hechte samenhorigheid en lotsverbondenheid.


Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen is geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch hoogste aquarellen. Hij is zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het schilderen van koeien. Maar verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werk werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal van deze werken hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: