Zeegezicht

Prijs: Verkocht
Schilder: Victor de Buck
Afmetingen: 107 x 77, inclusief lijst
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Een ander dan gebruikelijk onderwerp, geen heide of dorpsgezicht. De Buck was vaak direct bij, of in de buurt van de Belgische kust te vinden. Ook in deze maritieme avondstemming is zijn karakteristieke, naar binnen gekeerde, stijl herkenbaar. Zo zien we bijvoorbeeld de fraaie, licht doorschijnende afgeronde vormen en de kenmerkende, typisch turquoise kleuren. Die verschijnen in de zee, maar De Buck werkt ze door in de hemel.

Aan de voorzijde vindt een heftige confrontatie plaats tussen de hoge golven en de branding van de zee met de genadeloze kust. Die is voor de zee geen rustige, veilige haven, nee hun botsing is frontaal. Typisch voor de breuk zijn de stekelige staketsels die de golven te wachten staan. Hoog en schuimend spatten ze op. In de zee zien we, in meerdere indrukwekkende brandingen, nieuwe golven onrustig naderen.

Maar de zee kan op vele manieren zichzelf zijn en met iets groters in het reine komen. Daarom toont de Buck aan de einder de hemel -waar de wolken en de zee subtiel samenkomen en in elkaar overgaan. Inderdaad, een avondstemming met een hemelse ruimte voor verzoening en fraai oplichtend perspectief.

 

Biografie 

Victor Maria Charles Joseph de Buck (Brugge, 14 augustus 1855 – Sint-Niklaas, 24 augustus 1916) was een Belgisch kunstschilder die het leven op het platteland tot onderwerp had. Hij ontdekte op doorreis van Antwerpen naar Eindhoven het toen nog schilderachtige plaatsje Bladel en hij raadde zijn vriend Joseph Gindra aan om daar en in de omgeving van de Brabantse Kempen te gaan schilderen.

Met fijnzinnig penseel schilderde Victor de Buck Kempische landschappen, dorpsgezichten en kerken. Tijdens zijn Brabantse periode maakte hij ook kennis met het werk van tijdgenoot Vincent van Gogh, die toen in Nuenen verbleef.

Later ging De Buck terug om een aantal plattelandstaferelen te fotograferen. Hierop vestigde Gindra zich met zijn gezin in 1887 te Bladel, in het Gindrahuis.

 

 

Delen: