Kerkgangers in Oirschot

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes
Afmetingen: 81 x 68, inclusief  fraaie lijst, in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek 

 

Beschrijving

Machtig rijst de oude St Petrus Basiliek op. Een doorzichtige volle maan vergezeld haar. De dorpsbebouwing is schaars. Een enkele boom probeert de kerk naar de kroon te steken. Maar duidelijk is dat de kerk -midden en groots in beeld geplaatst- het toneel domineert. De verhoudingen zijn duidelijk: die zijn van groot, de kerk, tot klein, het dorp en de mensen. Ook de hemel is egaal en lijkt voor de kerk terug te treden. Maar de stemming in dit werk is juist groots door stilte, ingetogenheid, en ontzag.

Een ronde muur omzoomt de dorpskom. Daarbuiten ligt een groot open veld. In een bocht van een landweg bewegen de dorpelingen zich naar de kerk. Ze komen van buiten het dorp en treden toe tot de geborgenheid van het huis van God. Ze dragen hun zondagse kleren en schrijden met veel ontzag naar voren.

Opvallend is een meisje dat zich niet, zoals de andere kerkbezoekers, voorwaarts naar de kerk begeeft. Het kind staat aan de rand van de landweg, vragend en hulpeloos, naar ons toegekeerd. Geeft Groenewegen ons door het kind een verborgen boodschap mee? Ja. De kwetsbaarheid van de mens in dit kind is het grote onmiskenbare thema van dit werk.

 

Productgalerij

In de productgalerij een ander werk van de hand van A.J. Groenewegen met kerkgangers op weg naar de Sint Petrus Basiliek. (niet te koop)

 

Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen is geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch en stilistisch hoogstaande aquarellen. Hij is zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het schilderen van koeien. Maar verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werk werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal van deze werken hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: