Vennen bij Nijmegen

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Dorus Arts
Afmetingen: 48 x 43, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Dorus Arts was een meester in het schilderen van de natuur. Hij bezorgde  de vennen, heide en bossen in de omgeving van Nijmegen veel schoonheid. Aan zijn werken is te zien hoe vaak hij aan de randen van de vennen vertoefde. En hoezeer verlangde hij er niet naar terug toen hij naar de Canada emigreerde! Wie de vennen bij Nijmegen kent, zal hun schoonheid in dit werk herkennen.

Dorus Arts laat het ‘beslissende’ moment aan het einde van een zomeravond zien. Het moment als de dalende zon de avond aankondigt, afscheid neemt van de dag en feest viert achter de wolken. De ondergaande zon hult de natuur met zacht licht in een nevelkleed van paarse, groene, bruine en blauwe kleuren. Het ven op haar beurt spiegelt zich door het water in de hemel. Ze verdubbelt door fascinerende schaduwen de grootse wereld om haar heen.

 

Biografie 

Dorus Arts (1901 Hernen 1961 Montreal) was grotendeels autodidact. Hij bekwaamde zich in tekenen, schilderen en etsen. Naast olieverven (vooral op board) en etsen maakte hij ook muurschilderingen, aquarellen, pentekeningen en pastels. Maar vooral landschappen in de trant van de Haagse School, stadsgezichten en vennen veelal met schemering of maanlicht. Waarnemingen in de natuur werkte hij uit in zijn atelier. Zijn werken zijn dan ook -gelukkig maar- zelden fotografische weergaven van bestaande locaties. Kenmerkend voor zijn benadering is de triestheid en de melancholie van de herfst en winter voor hem een manier waren om zijn eigen stemmingen te kunnen weergeven. Arts was een zwijgzaam, bescheiden, maar zeer gedreven man. Iemand die vaak gebukt ging onder de eindeloze zorgen voor zijn gezin in de tijd van crisis en oorlog. Verder was hij steeds op zoek naar erkenning als kunstenaar. Dorus Arts werkte in Nijmegen tot 1939, in Groesbeek van 1939-1955 en vertrok op 18 mei 1955 naar Canada waar hij in 1961 overleed.

Delen: