Boerentafereel
Prijs: Verkocht |
Schilder: Theodorus van Oorschot |
Afmetingen: 99 x 78, inclusief lijst, werk is in goede staat |
Signatuur: rechtsonder |
Techniek: Olieverf op doek |
Beschrijving
De impressionistisch werkende Dorus Van Oorschot stelt hem in staat om datgene wat in het moment opgaat, ongrijpbaar en vluchtig is, toch zichtbaar en tastbaar te maken. Anders dan de expressionistische Brabantse schilders, zoals Jan Kruijsen en Peter van den Braken, geeft Van Oorschot geen tijdloze, duurzame expressie weer. Hij schildert de duurzame ‘ziel van de dingen niet’, maar verheerlijkt juist het moment in al zijn snel vergankelijke schoonheid. Dit werk illustreert zijn benadering.
Een zekere weemoed vervult ons als we naar dit werk kijken. Een eenvoudig, gelukkig moment waarin werk, leven, liefde, dieren en de natuur in rust en evenwicht zijn. De boerin maakt een praatje aan de kant van de weg, terwijl de boer zijn koe melkt. Van Oorschot schildert de kleding van de boerin in zacht fijne paarse, blauwe kleuren. Hoe statig is ze in al haar eenvoud. Verder zien we romantische boerderijtjes, een waslijn, een paard dat vriendelijk naderbij komt, scharrelende kippen. Opmerkelijk zijn de bomen, die hoog boven dit toneel uitreiken. Het fluisteren van hun overvloedige bladeren is bijna hoorbaar.
Dit schilderij spreekt de kijker niet toe door een duurzame, verheven expressie. Hier heerst het moment door liefdevolle aandacht, nabijheid en geborgenheid.
Biografie
Theodorus (Dorus) van Oorschot (Schijndel, 1910 – 1989) was een Nederlandse schilder. Hij werkte voornamelijk in een impressionistische stijl met als onderwerp vooral het landschap van de Meierij van `s-Hertogenbosch. Ook schilderde hij veel stillevens. Zijn werken zijn zowel tonalistisch(zoals het onderhavige werk) als corloristisch (zij bijvoorbeeld het bloemstuk dat deel uitmaakt van de collectie).
Tot 1972 woonde hij in een woning met aangrenzend atelier aan de Dokter Poelsstraat, nabij het centrum van Schijndel. Daarna verhuisde hij naar de Venushoek net ten westen van Schijndel. Zijn oude atelier daar, in een boerderij, is sinds 1 mei 1997 in gebruik als museum: het Atelier van Oorschot. De laatste opening was op zondag 21 december 2008. Op de hoek van de Schootsestraat en Venushoek staat een standbeeld van hem. Hij is afgebeeld met ezel.