Boerinnen aan het werk

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Chris de Bruijn
Afmetingen: 50 x 39, inclusief lijst, werk is in uitstekende staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Aquarel

 

Beschrijving

Een inkijkje in de eind 19e eeuwse wereld met twee bedrijvige boerinnen. In de verte zegent een kerkje het toneel.

Het beeld is winters. De natuur bleek en koud. We zien twee boerinnen druk in de weer. De één gebogen achter een kruiwagen, de ánder, gedeeltelijk onzichtbaar door de enorme vracht op haar rug. Ze begeven zich in dezelfde richting en zullen elkaar gaan kruisen. Dit beeld schept samenhang en beweging.

We zien de schoorsteen roken, dat moet zo blijven. De takkenbossen op de rug van de boerin zijn dus hard nodig. De boerin met de kruiwagen vergaat het het beter, haar last is lichter.

Hanrath brengt ons in dit lichtvoetige, speelse werk terug naar de boerenbedrijvigheid van de 19e eeuw. .

 

Biografie 

Theo Hanrath (1853 – 1888) was van 1865 tot 1870 als kunstschilder in de leer bij de Amsterdamse genre- en portretschilder Johannes Hendrik Veldhuizen. Deze zou van bepalende invloed op zijn vroege werk zijn. In 1878 volgde Hanrath een wintercursus aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, waar hij samen met zijn vriend Hein Kever studeerde onder  Karel Verlat. Daarna vestigde hij zich weer in Amsterdam. Hij specialiseerde zich in het schilderen van stillevens, landschappen en genrevoorstellingen, vaak van boerenmeisjes aan het werk.

Hanrath overleed in 1883, nog geen dertig jaar oud, en werd begraven op de Oude Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Zijn schilderij De schilder George Jan Hendrik Poggenbeek in zijn atelier bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam. Rond 1870 had Hanrath Poggenbeek overgehaald om zich aan de schilderkunst te wijden en in de leer te gaan bij Veldhuijzen.

.

 

Delen: