Terug van de markt

Prijs: Verkocht
Schilder: Louis Schutte
Afmetingen: 102 x 107, inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek  

 

Beschrijving

Een werk in groot formaat, bruisend van het leven. Centraal aan de voorzijde staat een sprankelende Spaanse vrouw geposteerd. Door haar ogen kijken we mee naar dit markttafereel.

We zien mannen, vrouwen, gehuld in klederdracht met elkaar in gesprek, zowel oud als jong. Verder heerst er op de achtergrond bedrijvigheid door een kar waaruit paarden worden gelost. De afbakening door tralies van de kar en het aangrenzende hekwerk bakenen die twee tonelen van gesprek en werk realistisch van elkaar af. Op de verdere achtergrond zien we het verloop van het werk met de paarden, terwijl tussen een smalle opening, begrensd door bomen, de contouren van het dorp opdoemt.

Ook de vele details in dit werk vragen om aandacht. Zoals het kind blootsvoets aan de rechterzijde. Of de vrouw, gekleed in licht blauw, die galant haar voet uit een slipper tilt. En het kleine mannetje met de hoed. Hij staat er stoer bij en is kennelijk iets aan het uitleggen.


Biografie 

Markten, parken en interieurs waren de specialiteit van de Haarlemse schilder Louis Schutte (1904 – 1979). Zijn grote inspirator was de impressionist H.J. Wolter, van wie hij tussen 1925 en 1930 les kreeg op de Amsterdamse Rijksacademie. Op diens aanraden maakte de schilder na 1929 verschillende studiereizen naar Wenen en Salzburg. Verder maakte hij reizen naar Spanje en Duitsland. Daar schilderde hij het stadsleven en maakte hij vele schetsen waaruit hij rijkelijk kon putten.

 

Delen: