Jaap Nanninga met boekorgel in café de Posthoorn

 

Prijs: Verkocht
Schilder: Kees Roovers
Afmetingen: 85 x 63, inclusief moderne lijst, in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

Een klassiek tafereel in de Haagse bodega de Posthoorn aan het Lange Voorhout. We zien Jaap Nanninga aan het werk op zijn tongenorgel (boekorgel).

Dit Haagse etablissement werd midden vorige eeuw opgericht om kunstenaars de gelegenheid elkaar te ontmoeten en werk te exposeren.  Iedere maand werden er nieuwe werken opgehangen aan de muren. De exposerende kunstenaars verenigden zich daar onder aanvoering van Jaap Nanninga rondom de naam ‘De Posthoorngroep’, ofwel ‘De Nieuwe Haagse School’. Het stamcafé was niet alleen een ontmoetingsplek voor beeldende kunstenaars, maar ook voor een aantal schrijvers, zoals Jacques Bloem, Clara Eggink, Martinus Nijhoff, A. Roland Holst en Simon Carmiggelt

Jaap Nanninga was tegelijk musicus en één van de kunstenaars wiens werk er te zien was. Hij verkocht er regelmatig schilderijen. Voor 100 gulden kon je een modern kunstwerk bemachtigen. Om mensen in de stemming te brengen, rondjes te geven, en de kunstverkoop aan te wakkeren speelde Jaap Nanninga er op zijn orgel.

Keest Roovers, de maker van dit schilderij, was één van de bezoekers van dit kunstenaarscafé. Hij geeft in dit tonalistische werk een levendig beeld van de bodega annex galerie. Door overwegend grijze, rode en lichtblauwe kleuren schept hij eenheid in de drukte van de bodega. Het licht is in de besloten ruimte fraai in balans. Aan de linkerkant van het toneel zijn de spotlichten gericht op Jaap Nanninga en de luisteraars naar zijn muziek, Aan de rechter kant, via een doorkijk, zien we op de achtergrond een tweede toneel met veel bezoekers, die druk met elkaar in gesprek zijn. Het contrast tussen de twee tonelen is fraai. De rode vloer straalt vuur en warmte uit. Roovers rondt zijn stevige compositie af door het sprankelend witte pleisterwerk op de muren met daarop de strak afgetekende schilderijen van de Posthoorngroep.

 

Biografie 

Kees Roovers (1890-1978) werd geboren in Rotterdam en volgde er de Academie voor Beeldende Kunsten. Hierna vertrok hij naar Parijs. Daar maakte hij kennis met de moderne stromingen in de kunst. In 1921 had hij een tentoonstelling bij de bekende Galerie Bernheim Jeune in Parijs. Ook exposeerde hij op de Salon des Indépendants in Parijs. Kees Roovers schilderde figuren, portretten, stillevens en stadsgezichten. Vanaf 1936 vestigde hij zich in Den Haag waar hij in 1978 overleed.

 

Delen: