Stilleven met aardbeien en kersen

Prijs: Verkocht 
Schilder: Joseph Gindra
Afmetingen:  72 x 56, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Het oog valt op de forse rieten mand. Die is gekanteld en opvallend helder gekleurd en gestructureerd aan de buitenkant, met stevige grepen. Maar aan de binnenkant zijn de contouren vaag, grijs en mistig. Daar binnen heerst een vage, mystieke duisternis.

Aardbeien en kersen, ooit geborgen door de veilige mand, zijn er in de lengterichting uitgerold. Plotseling treden ze voor het voetlicht. Toch heeft de mand nog niet haar hele geheim prijsgegeven. In de duistere diepte van de mand zien we nog een aantal vruchten schuilen.

Door die verrassende ontknoping en hun ligging in de lengterichting treedt de volle schoonheid van de aardbeien en kersen aan het licht. Hun volumineuze kracht, ondersteund door warme, steenrode kleuren. De kersen doen er niet voor onder, gehuld als ze zijn in paars blauwe kleuren stralen ze van binnenuit licht uit. Fraai geschilderd zijn ook hun stengels, die als hun zendertjes naar buiten steken en tasten. Op de achtergrond zijn fris groene takken in beeld, de nederige voormalige voedsters van de vruchten. Zij hebben hun werk gedaan. Al hun rijkdom ligt voor hen en de kijker uitgespreid.

 

Biografie 

Jozef Gindra werd geboren in 1862 in Jemeppe sur Meuse, vlakbij Luik. Hij overleed in 1938 in Bladel. Hij was dus een tijdgenoot van Vincent van Gogh. Zijn opleiding begon hij in 1897 te Elsene. Kort daarna werd hij toegelaten aan de Academie van Brussel, onder leiding van Jean Portaels. Gindra was goed bevriend met kunstschilder Victor de Buck. Die had op doorreis tussen Antwerpen en Eindhoven het kleine plaatsje Bladel ontdekt, gelegen in de Brabantse Kempen vlak over de Nederlandse grens. De Buck ging erheen om te fotograferen. Gindra was zo geïntrigeerd door het schilderachtige plaatsje dat hij er in omstreeks 1890 met zijn gezin ging wonen. Daar schilderde hij voornamelijk het boerenleven, geïnspireerd door Vincent van Gogh. Verder maakte hij ook enkele fraaie bloemstillevens.

 

 

Delen: