Stalinterieur met openstaande deuren

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Reinier Pijnenburg
Afmetingen: 89 x 69 (zonder lijst)
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

We zien een klassieke stal zoals we die kennen van oude boerderijen. Tegelijkertijd oogt de stal echter ook modern door haar strakke vormgeving met hoofdzakelijk drie frisse kleuren: rood, wit en bruin
In dit interieur heerst stilstand, maar ook actie. Stilstand is er door de grootse, centraal opgestelde pilaar die het bouwwerk staande houdt en de aandacht van de toeschouwer als een geweer gericht houdt op het interieur. Onder druk van die macht heerst daarin rust en volume. Door grove, krachtige penseelstreken zien we een fascinerende, strakke inrichting, met ruimte voor hout, zand en stenen.
Maar meteen is er ook beweging. Pijnenburg richt de blik door genadeloos steenrood via twee wagenwijd openstaande deuren naar buiten. Verder is er beweging door de voorwerpen in de stal. De pet, de jas, de schoenen, ze zijn allemaal gericht op het werk buiten. Ze wachten, zijn klaar om te vertrekken in de richting van de openstaande deur. De boer of zijn knecht kunnen elk moment binnenkomen.
Een geslaagd modern kunstwerk is altijd een tegenstelling of spanning tussen, en balans door, uitersten. Een tegenstelling door een interieur dat alle aandacht op zich eist, en een exterieur dat binnen al aanwezig is, dat zorgt voor spanning, gerichtheid naar buiten. Een balans door de keuze, gevoed uit de fascinatie voor dit intrigerende werk, om de onderzoekende blik dan weer naar buiten, dan weer naar binnen te richten…


Biografie 

Reinier Pijnenburg (1884 – 1968) schilderde vooral interieurs en figuren. Vaak met helder palet. Na zijn opleiding aan de academies van Antwerpen en Den Bosch woonde hij van 1907 tot 1915 in Parijs. Werkte ook in Heeze en sinds 1920 in Vught. Hij maakte vele buitenlandse reizen, o.a. naar Spanje en Marokko. Zien werk is te zien in het Noord Brabants museum en in een aan hem gewijd museum in Den Bosch.

 

 

Delen: