Stalinterieur met waterpomp

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Reinier Pijnenburg
Afmetingen:  61 x 50 (zonder lijst)
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Reinier Pijnenburg laat een prachtige stalinrichting zien en doet recht aan alle afzonderlijke elementen. Door de frisheid van zijn benadering oogt het doek modern. Hij dringt diep door in de dagelijkse realiteit van de schuur: de materiaaluitdrukking van de muur, de structuur van hout en van de verf, de kracht van het plafond en de deur, het verfijnde stof en het cement van de solide vloer.Maar het meest tot de verbeelding spreken de glorieuze gebruiksvoorwerpen. Dat zijn vitale onderdelen van het boerenleven. Pijnenburg slaagt erin zeer dicht bij hun volume en kracht te blijven. Hij laat het metaal glanzen door het licht egaal over de gebruiksvoorwerpen heen te verspreiden.

De voorwerpen hebben een typisch egale uitstraling en zijn toch vol volume. Heel wonderlijk. Potten, pannen, emmers schoenen, bezems ieder met hun typische strakke kleuren, eigen taal en een verfijnd uitgebalanceerd spel van licht en donker. Zie bijvoorbeeld de wit metalen emmer bij de deur. Die is helder gekleurd. maar behoudt haar volle volume dankzij het zachte werk van lichte en donkere toetsen op en direct om haar heen. Met andere woorden: Pijnenburg creëert gebruiksklare, fysiek aanwezige emmers, klaar om uit het doek opgepakt en meegenomen te worden. Er is veel kunstenaarschap voor nodig om zo te overtuigen.

Pijnenburg geeft de sobere voorwerpen in dit interieur dus nieuw leven. Hij geeft ze extra elan. Het is zijn artistieke manier om de stal en de voorwerpen tijdloos te houden en te huldigen. Hier lijkt niets veranderd. De stal, waterpomp, pannen bezem, de klompen zijn nog steeds gebruiksklaar, ze hebben hun dienstbaarheid behouden. Een stralende echtheid, ooit zo vanzelfsprekend, is dat nog steeds.

 


Biografie 

Reinier Pijnenburg (1884 – 1968) schilderde vooral interieurs en figuren. Vaak met helder palet. Na zijn opleiding aan de academies van Antwerpen en Den Bosch woonde hij van 1907 tot 1915 in Parijs. Werkte ook in Heeze en sinds 1920 in Vught. Hij maakte vele buitenlandse reizen, o.a. naar Spanje en Marokko. Zien werk is te zien in het Noord Brabants museum en in een aan hem gewijd museum in Den Bosch.

 

 

Delen: