Sleperspaarden

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Waalko Jans Dingemans
Afmetingen: 48 x 42, inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder met potlood
Techniek: Ets

 

Beschrijving

Op deze ets zien we de sleperspaarden waar Dingemans in de stad zo naar zocht. De kunstenaar vertolkt prachtig de tonen en stemming van het havenbedrijf: de rookpluimen, sleepboten, de masten, enz. Toch is al dat  groots slechts het decor voor de paarden, het nederige onderwerp van dit werk. De koetsiers staan er trots naast. Ze zijn voor dit moment even uit hun leidende rol gestapt en zien toe.

Centraal staan dus de sleperspaarden. Dingemans heeft ze met grote precisie getekend. Het tuig en de verbindingsstukken zoals de leidsels, de strengen, het schoftstuk en de oogkleppen. De kar is leeg. De paarden zijn eindelijk van hun vracht verlost en krijgen hun welverdiende hooi.

Dingemans toont veel details, maar laat de paarden vooral indruk maken door hun liefdevolle trouw ondanks de zware last die hen dagelijks ten deel valt.

Biografie 

Waalko Jans Dingemans sr. (1873 – 1925) was schilder, graficus, tekenaar. Hij woonde en werkte in Lochem, Groningen, Den Haag, Nieuwkoop en Doetinchem. Hij was gehuwd met de kunstschilderes H.G. Numans. Leerling van de Akademie Minerva te Groningen en van de Akademie voor B.K. in Den Haag. Etslessen van M. Kramer. Hij was aanvankelijk rijksontvanger, later zelfstandig kunstschilder. Schilderde en tekende, vooral grafisch werk, figuren (werknemers op het land) en paarden. Was lid van “Arti et Amicitiae” te Amsterdam. Bevriendt met Simon Maris en J. Graadt van Roggen.
Musea: o.a. Kröller Müller Museum te Otterlo en het Frans Hals Museum te Haarlem. Door het oude glas was het moeilijk om heldere foto’s te maken.

Delen: