Plein met bloemenmarkt

Prijs: Verkocht
Schilder: Jan van Delft
Afmetingen:  48 x 40, inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op paneel

 

Beschrijving

Impressionistisch werk van Jan van Delft, geschilderd in de jaren ’20, De monumentale, klassieke gebouwen omarmen in de vorm van een half vierkant een plein, vermoedelijk in Parijs. De kleuren zijn zacht roze, lichtblauw en stemmig zwart. De sfeer is los, feestelijk.
Door het hele werk heen gebruikt van Delft toetsen, stipjes van licht. Dat zijn bijna lampionnetjes, die de gezichten versieren van de vele figuren, bloemen, gebouwen, lantaarns, enz. Het werk is verder zeer levendig door de vele, fraai geklede figuren, kris kras aanwezig op het plein. Een groot deel van de belangstelling gaat uit naar een uitstalling met bijna lichtgevende bloemen. Verder tussen de Parijzenaren vele interessante details, zoals een vrouw met een bloemenkar en aan weerzijde twee antieke auto’s. Van Delft heeft de koplampen ervan -hier heel vanzelfsprekend- voorzien van dezelfde, typische lichtstipjes. Al bij al een stijlvol, warm en levendig werk.

 

Biografie 

Jan van Delft (1879 – 1952) werd geboren in Tilburg en was leerling van de Gem. Tekenschool te Waalwijk, de Kon. School in den Bosch en de Rijksnormaalschool voor tekenonderwijs te Amsterdam o.l.v. W.B.G. Molkenboer en J. Visser (behaalde in 1911 de akte middelbaar tekenen, ma). De journalist die in de Nieuwe Tilburgsche Courant van 17 februari 1923 schreef dat Jan van Delft ‘een begaafde’ was ‘wien de muzen bij de geboorte het voorhoofd kusten,’ had volkomen gelijk. De professionele artistieke loopbaan van Jan begon in feite in 1904 met het portret dat hij op diens sterfbed van zijn vader maakte. Dit portret, van de op dat moment nog onervaren schilder, trok tijdens een expositie enige tijd later de aandacht en zou het begin vormen van een lange reeks opdrachten. In korte tijd wist Jan zich zodanig te ontwikkelen dat de bekende kunstcriticus Henri H. van Calker in 1916 al schreef dat Jan van Delft als portretschilder van buitengewone betekenis was. Hij schilderde het portret van talloze notabelen, waaronder in 1929 kardinaal Van Rossem en in 1936 prinses Juliana. geboren Waalwijk overleden Tilburg. Gaf les aan vele schilders..

 

Delen: