Pier in de Noordzee

Prijs: Verkocht
Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 90 x 70 inclusief lijst, werk is in  goede staat
Signatuur: linksonder, omstreeks 1922
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

In 1922 woonde Peter van de Braken in Den Haag. Hij is dan 26 jaar en in de kracht van zijn leven. Tijdens zijn verblijf in de Randstad werd hij aangetrokken door de pier als piece de résistance in volle zee.

Van dit onderwerp zijn nog enkele andere schilderijen bekend, maar geen is zo goed uitgewerkt als dit schilderij. In dit tonalistisch werk zien we de directe confrontatie tussen zee en land. De Noordzee oogt rustig, maar zodra haar golven door de pier aan de kust dreigen te worden gebroken, of wanneer dat daadwerkelijk gebeurd, slaat haar stemming om.

Peter van de Braken schildert magistraal een pier waar beide machten, zee en land, fel botsen. De zee met de kracht van haar massa, haar stuwing en deining. De pier met harde rotsblokken en venijnige staketsels als wapens. We zien de wervelende golven en de zuiging door de machtige rotsblokken. Hierin verschijnt het beeld van het eeuwig werk van de natuur: de lading van de zee, en uiteindelijk weer, de ontlading van de golven door het land.

En dan de mens, met ruimte voor de woorden van Nijhoff:

Zee, geliefde en doodsvijandin

Hoe lang hield gij mij gevangen?

Hoe lang hield uw lege kim

geboeid mijn weerloos verlangen?

 

 

Biografie 

Van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij schilderde vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

Delen: