Doorschijnend avondlicht
Prijs: Op aanvraag |
Schilder: Peter van den Braken |
Afmetingen: 22 x 26 cm, zonder lijst |
Signatuur: gesgineerd r.o |
Techniek: Pastel |
Beschrijving
Een mystificerend werk in krijt van Peter van den Braken. Een wonderschone visie op hemels licht aan het werk. Licht, dat werkzaam is in de natuur en in mensenhanden. De zichtbaarheid van het licht in het bestaande, vooral gekoesterd te midden van grote duisternis. De boerderij staat als een huis, en toch, ze wordt transparant, volledig doorschijnend. En zie vooral ook de bomen in dit pastel. Bomen ademen en omhelzen licht. En dansen dan weer. Hun takken geven een doorlopende balletvoorstelling. Elke dag weer.
Avondlicht, dat dwars door al het bestaande heen schijnt. Dat zichzelf weggeeft. Niets ontziet. Even genadig als genadeloos is. Nooit afscheid neemt. En altijd onderweg is.
Biografie
Peter van den Braken (1896-1979) geboren in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel. Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester en had hij contact met zijn zoon Antoon Kruysen. Van den Braken woonde op vele plaatsen en reisde veel. Hij liep vroeg van huis weg. En reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken. Maar zijn hart en ziel was en bleef Brabant. Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City. Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruysen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.