Naar het werk

Prijs:  Verkocht 
Schilder: Jules Dupré (gesigneerd met die naam)
Afmetingen: 95 x 72, inclusief lijst, werk is in  goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Twee boerinnen op weg naar het werk. Jules Dupré schildert het in de geest van de School van Barbizon met groot respect voor de authentieke kracht van het boerenleven en de natuur. Twee boerinnen spelen de hoofdrol op dit toneel.

De penseelstreken zijn robuust, maar evengoed verfijnd te noemen. We zien de details van hun klederdracht, gereedschap, mand, kruik, enz. Maar indruk maken vooral de karaktertrekken van de twee boerinnen. Dupré heeft de karakteristieke houding en beweging van de twee vrouwen in één moment gevangen en treffend geraakt. Hier is beweging, maar hier is ook pose. Arbeid en pose vallen in schoonheid vallen samen.

De schilder zet de rijkdom aan planten stevig en fris in de grond neer. De planten en bloemen bereiken de kijker door een grote variëteit van tinten van kleuren vanuit de diepte van de aarde. Evenwicht in de compositie van dit werk is er ook door het speels contrast van de hoofdpersonen niet alleen met twee andere, ietwat geheimzinnige figuren die vanuit de achtergrond opdoemen, maar ook door de kleine, pittoreske 19e eeuwse boerderijtjes op de achtergrond.

Het werk heeft een oude lijst en raamwerk. Het signatuur stemt overeen. Ook de schilderwijze is beslist 19e eeuws. De echtheid van doek, als werk van Jules Dupré, kon nog niet met zekerheid worden vastgesteld. Dit doet uiteraard niets af aan de waarde van deze, vanuit uiteenlopende gezichtspunten interessante, genrevoorstelling.


Biografie 

Jules Dupré was graficus, schilder, tekenaar geboren op 1811-04-05 te Nantes (Frankrijk) en overleden op 1889-11-06 te L’ Isle-Adam. Hij roept in een tijd van stedelijke ontwikkeling en industriële uitbreiding de lyrische en landelijke sfeer van de natuur en het boerenleven op. Hij schildert hoofdzakelijk landschappen, genre stukken met personen (zoals het onderhavige werk) zijn uitzonderlijk.

 

Delen: