Marktkoopvrouw

Prijs: Verkocht 
Schilder: Martinus Schildt
Afmetingen: 48 x 43 inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Aquarel

 

Beschrijving

Martinus Schildt geldt als een bescheiden chroniqueur van het Nederlandse binnenleven. Een traditie die begon in de 17e eeuw en verder via enkele kunstenaars uit de Haagse zijn beslag kreeg in de 19e eeuw. Hij werkte en maakte naam in Rotterdam, maar bekend is dat hij ook reizen naar Brabant maakte. Interieurkunst met volkse types, waarbij het licht uit een enkel raam naar binnen valt, vormen zijn handelsmerk.

In die benadering kan dit werk gerust geplaatst worden. Het licht van een straatlantaarn, de muur van een gebouw, een handkar, en twee personen begrenzen en transformeren dit exterieur tot interieur of binnenruimte. We zien een straatmuzikant met een viool, die alleen door de schaduwlijn van de strijkstok op de muur betoverend aanwezig is. Het lamplicht stroomt verder in het glanzende gezicht van de marktverkoopster. Schildt verdubbelt haar betoverende aanwezigheid door een robuuste schaduw op dezelfde muur. In dit werk klopt hij aan de deur van het mysterie van het leven door voor-, en achtergrond evenwichtig in elkaar te laten overvloeien.

Veel schoonheid is er in dit werk door de lichtgevende uitstraling van het gezicht, maar ook door de manier waarop de vrouw haar armen en handen op de kraam laat rusten. Zo zien we zichtbare overgave aan de muzikant, zijn muziek. Die glans van bewondering straalt in het gloeiende rood van haar gezicht en omslagdoek. Het zwart van haar jas harmonieert er perfect mee. Het wiel van de kar is het symbool van het levensrad van de tijd.

 

Biografie 

Martinus Schildt was een zoon van timmerman Cornelis Schilt (1839-1870) en Rijnhardina Johanna Geuken (1840-1910). Hij was aanvankelijk kunstlakker bij de firma Nooijen in Rotterdam (1880-1893). Hij volgde naast zijn werk de avondopleiding van de Academie van Beeldende kunsten en Technische Wetenschappen en was vanaf 1893 als kunstschilder actief. Hij schilderde onder andere genrevoorstellingen en portretten, interieurs, stillevens en stadsgezichten.

Hij ontving vier jaren achter elkaar de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst (1893-1897). In 1895 won hij een prijsvraag van de Rotterdamse academie met zijn schilderij Tevredenheid. Hij was lid van  Arti et Amicitiae en Pulchri en exposeerde meerdere malen. Hij won een zilveren medaille op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1900.   en goud bij de Internationale tentoonstelling in München (1901). Schildt gaf ook les, hij was leermeester van J.J. Brouwers en E.A. Jansen en Leo Ponse.

 

Delen: