Kaartspelende boeren in Heeze

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Piet van Wijngaerdt
Afmetingen: 74 x 60, inclusief lijst. Werk is in zeer goede staat.
Signatuur: rechtsboven,
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Piet van Wijngaerdt, de bekende Noord Hollandse schilder, lid van de Bergense school, verbleef gedurende lange tijd jaarlijks in het Brabantse Heeze. Hij onderging daar -direct of indirect- de invloed van de schilders, die er verbleven, zoals Jan Kruijsen en Sluijters. Maar ook het omgekeerde is waar. Zijn krachtig schilderwerk oefende invloed uit op de Brabantse expressionisten.

Van Wijngaerdt zal net als de andere schilders inspiratie hebben opgedaan in de cafés van Heeze. Die inspiratie kwam uit de drank, maar natuurlijk vooral van de Brabantse boeren en de dienster, die op dit werk te zien zijn. Van Wijngaerdt kiest voor een frontale invalshoek. De kijker naar dit werk zit of staat bijna bij de boeren aan tafel. Zo dichtbij dat hij in de kaarten van de boeren kan kijken. De rijzige boer aan de linkerkant zet de toon en staat op het punt een kaart te trekken. De anderen kijken met wisselende expressies wat ze nog achter de hand hebben.

Door die korte invalshoek zien we hoe stevig en struis de boeren zijn: hun jassen, petten, koppen, houdingen. De tafel, waar ze omheen gegroepeerd zitten, bundelt prachtig hun kracht. De kaartspelers komen direct vanuit het boerenbedrijf en brengen met heel hun aanwezigheid het Brabantse land het café in. Hun geur, vermengd met tabak en bier, dringt door de robuuste voorstelling naar buiten. De expressie van boeren bekrachtigt door hun kaartspel. Van Wijngaerdt trekt de kijker naar dit werk het oude boerencafé in.

 

Biografie 

De Amsterdamse schilder Piet van Wijngaerdt (1873 -1964) wordt samen met Henri le Fauconnier beschouwd als theoretische grondlegger van de Bergense School. Hij schilderde landschappen, figuren en krachtige stillevens in een kubistiche expressionistische stijl. Daarbij waren onverwachte kleurcontrasten en de werking van licht en donker een belangrijk uitdrukkingsmiddel. HIj werkte hoofdzakelijk in de buurt van Amsterdam. Jaarlijks verbleef hij echter in het Noord Brabantse Heeze. Evenals de Dordtse schilder Cor Noltee, die er ook enige tijd verbleef, onderging hij de invloed van, en oefende hij invloed uit, op de in Heeze en omgeving aanwezige Brabantse schilders.

Delen: