Boerderij met schuur

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Jan Kruysen
Afmetingen: inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder,
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

Dit fauvistische werk is een verdere stap in de kleur en vormexpressie binnen het werk van Jan Kruysen, Kleur en landschap gaan in dit feest creatief in elkaar op en over. Kruysen brengt slechts enkele harde contouren aan. Kleuren bepalen dus het lot van de vormen in dit beeldende twee dimensionale werk. Hiermee drijft de Brabantse schilder zijn Brabantse expressionisme op de spits.

Vaak beproefde Kruysen op artistieke wijze het meester knecht thema in de verhouding tussen boerderij en schuur. We zien hier een hoog opgaande boerderij met een lagere, onderhorige schuur. De boerderij in een vorm van een strakke driehoek en de schuur in een golvende rechthoek. In dit werk staan die twee bijna broederlijk naast elkaar en zoeken ze elkaar op. Hun typische samenzijn en contrast brengt de blik in beweging. Aan de onderkant is er toenadering en aanraking, naar boven afstand en verwijdering. De lange, smalle bomen zijn solidair met de schuur. Ze bewegen zich van de boerderij vandaan en verschaffen de schuur haar vaste plaats en geborgenheid. Bovenaan door de bladeren; onderaan door hun stammen.

Op dit feest ogen de lichtzinnige bladeren als hemelse confetti. Van bovenaf gestrooid door Gods hand en van de weeromstuit plotseling ook dansend en feestend. Speciaal bestemd om daar, bij die heerlijke boerenverblijven, voorgoed in de lucht te blijven zweven.

.

 

Biografie 

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een fantastische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruysen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruysen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.Later zwierf hij onder meer door Duitsland, waar hij in Silezië de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde. Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: