Interieur van een boerenkamer

 

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes
Afmetingen:  42 x 36, inclusief fraaie lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op paneel 

 

Beschrijving

Groenewegen benut ten volle zijn interieurkunst en doopt een quasi eenvoudige bijkamer om tot spirituele ruimte. Elders in de collectie zien we dezelfde klassieke benadering.
In dit schilderij verrichten de kamer en eenvoudige gebruiksvoorwerpen hun eredienst aan het Goddelijke. Die laat, zelf ongezien, van buitenaf zijn licht op de kamer vallen, en alles wat daarin is. Direct licht op de tafel, de lepel, het bord en de muur. Indirect licht op alle andere voorwerpen. Zij allen maken Zijn grote afwezigheid in deze kamer aanwezig. Dit schilderij toont hoe dat gevierd wordt. Een eenvoudige, nederige kamer geeft luister aan het Licht.
In zijn interieurkunst thematiseert Groenewegen subtiel de geest van, en legt hij verantwoording af over, zijn gehele kunstenaarschap.

 

Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch en stilistisch hoogstaande aquarellen. Hij is zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het schilderen van koeien. Maar verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werk werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal van deze werken hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: