Hooioppers

Prijs: Verkocht
Schilder: Kruysen, Jan
Afmetingen: 52 x 47, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op schildersboard

 

Beschrijving

Als grote, glinsterende vruchten van de arbeid verschijnen de hooioppers plotseling in het landschap. Hooioppers, getooid in de heilige paarse kleuren en omkranst door Goddelijke Licht. Als twee huizen, zo groot. Nu de arbeid gedaan is, is hun tijd gekomen, ze mogen groot in beeld zijn.

Frontaal in het doek en omzoomd door groen geboomte vormen ze samen, klein en groot, het doel van de arbeid. Maar ze zijn in dit schilderij ook de glorieuze weg die leidt naar de horizon. We zien exclusieve, hoogst expressieve paarse kleuren vermengd met oranje, bruin, geel en zwart.  Kleuren, die zowel blakeren in, als geborgen worden door, fraai hemelse licht.

 

Biografie 

Jan Kruijsen (1874 – 1938) was een typisch heerschap. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruijsen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruijsen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.

Later zwierf hij ondermeer door Duitsland, waar hij in Silezie de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde.

Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: