Hollands Landschap

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 42 x 33 inclusief moderne lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder,
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Een van kleuren blakend Hollands landschap met molens en plassen van de hand van Peter van den Braken.
Het Nederlandse waterlandschap kan vooral in het late voorjaar en in de zomer groots zijn door oogverblindend licht. Harde voorwerpen geven zich dan over aan de zon en tonen hun sprankelende kleuren. Op haar beurt lost water door licht op in fel blauwe kleuren. Ze toont haar gelijkwaardigheid met de hemel door fel blauw in ontelbare spiegelingen.
We zien in dit werk een nieuw, getransformeerd landschap, waarin alle delen zijn opgegaan en zich door fel hemels zonlicht in kleuren  overgeven. Een transformatie dus door zonlicht van wat vast en vanzelfsprekend was, maar nu lichtvoetig en sprankelend is.
Van den Braken schept zo de eenheid tussen het stoffelijke (de gewone zichtbare dingen, waar we ten onrechte zo aan gehecht zijn) en het geestelijke, hun kleurrijke transformatie of hergeboorte in zonlicht.

 

Biografie 

Peter van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester en had hij contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken woonde op vele plaatsen en reisde veel. Hij liep vroeg van huis weg. En reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken. Maar zijn hart en ziel was en bleef Brabant.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruysen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

 

Delen: