Dorpsweg met boerderijen en bomen

Prijs:   Verkocht
Schilder: Jan Kruysen
Afmetingen: 60 x 45 inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder,
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

Het expressionisme van de oude Brabantse schilders maakt geen ‘afbeeldingen’ of ‘plaatjes’, maar kiest voor de ziel. Daardoor toont het de ‘echte’, doorleefde werkelijkheid. En die is meer dan hier en nu.

Zie daarom dit liefdevolle werk. De boerderijen -hun ramen, daken en deuren- alles staat op inzakken. Veel te scheef. Zoals de rimpels van een oude Brabantse boer of boerin. Precies zo getuigen de boerderijen, de weg en de bomen in heilige stilte van de kracht en kleuren van hun authentieke bewoners. Ze zijn op dit werk niet zichtbaar, en toch blazen ze hun adem nog steeds door dit kleurrijke werk heen.

Biografie

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een fantastische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruysen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruysen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.Later zwierf hij onder meer door Duitsland, waar hij in Silezië de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde. Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

Delen: