Dobbelen

 

Prijs: Verkocht
Schilder: Kees Roovers
Afmetingen: 68 x 52, inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

Een dobbelscène uit de jaren ’60 in een etablissement, vermoedelijk het Haagse café  ‘De Posthoorn’, dat Kees Roovers regelmatig bezocht. Zie ook het andere werk van zijn hand in de collectie.

Gezeten voor een dobbelbord neemt een dame, omringd door vijf heren, het op tegen een mannelijke tegenstander. De mannen zitten achter de bartafel, de dame er direct voor. Het lijkt er dus op dat zij de gastvrouw is, die dobbelt met een van haar stamgasten. De stemming onder de toeschouwers zit er goed in. Hun mimiek is verhit door het spel. De emoties wisselen van verbaasd, gefixeerd, verbijsterd tot vrolijk. Alle blikken zijn strak op de tafel gericht. De dame blijft er echter koel onder. Met ontspannen en berekenend oog controleert ze haar worp.

Kees Roovers schildert met lange, strakke penseelstreken. Die doen hun constructieve werk. Ze lopen in lange banen consequent door het hele werk heen. De figuren en handelingen krijgen zo veel vaart mee. Dat past precies bij alle opwinding van het spel en de drukte in dit café. Niet minder fascinerend is de sprankelend witte vitrage op de achtergrond in combinatie met het verfijnde glaswerk op de voorgrond. Beiden werpen onstuimig licht op dit toneel. Maar het meest indrukwekkend is toch het grijze, gedempt blauwe en bruine tonalistische palet. Die heerst in dit werk en smelt dit bonte jaren ’60 gezelschap tot een hechte eenheid samen.

 

Biografie 

Kees Roovers (1890-1978) werd geboren in Rotterdam en volgde er de Academie voor Beeldende Kunsten. Hierna vertrok hij naar Parijs. Daar maakte hij kennis met de moderne stromingen in de kunst. In 1921 had hij een tentoonstelling bij de bekende Galerie Bernheim Jeune in Parijs. Ook exposeerde hij op de Salon des Indépendants in Parijs. Kees Roovers schilderde figuren, portretten, stillevens en stadsgezichten. Vanaf 1936 vestigde hij zich in Den Haag waar hij in 1978 overleed.

 

Delen: