Dorp en kerk van Sprang Capelle in de winter
Prijs: Op aanvraag |
Schilder: Cornelis de Kort |
Afmetingen: 113 x 64, inclusief lijst. Werk is in zeer goede staat. |
Signatuur: linksboven |
Techniek: Olieverf op doek |
Beschrijving
Het winterse deel van het tweeluik van Sprang met kerk en het dorp. We mogen ons gelukkig prijzen dat we naast een zomer ook een winter van de Kort bezitten. De andere jaargetijden ontbreken helaas om het kwartet vol te maken. Maar deze beide uitersten brengen ons dichter bij het dorp Sprang en haar robuuste Grote kerk.
Het spel ‘Zoek de verschillen’ is snel klaar als het gaat om de vergelijking tussen beide werken. De schoven, het gebladerte en het weelderige groen ontbreken, om maar iets te noemen. Niet dat er meer zicht op de huizen komt, want anders dan het groen van de bomen en de bladeren, hult de winter Sprang en haar kerk nu in de sneeuw.
Net als in de zomer is de ondergaande zon hoofdrolspeler. Ook in dit werk, zien we zijn artistiek idee uitgewerkt. De zon verschuilt zich eveneens deels achter de toren en zien we slechts een goudgeel vlak. Toch heeft dit de macht licht en donker in de grootse hemel te scheiden. En juist op dit punt, vlak naast top van de kerktoren, opent de hemel haar poort voor de belofte van een oneindige verte.
Het tedere licht -hoe kan het ook anders- is dus opnieuw de sleutel tot dit werk. Het hemelse zonlicht speelt op de daken van de huizen en de aarde haar spel. In plaats van in de korenschoven tintelt het goud gelen licht in het besneeuwde veld. Ook in de winter tilt Gods licht de akker en de huizen sprookjesachtig op.
Biografie
Cornelis de Kort werd in 1910 in Hoboken (België) geboren. Het gezin De Kort vluchtte in 1914 vanwege de Eerste Wereldoorlog naar Nederland en kwam in een vluchtelingenkamp in Uden terecht. Via allerlei omwegen kwam hij in Gilze terecht en verhuisde vervolgens naar Rijen. Hij ontwikkelde zich tot een bekwaam en vooral impressionistisch schilder. Zijn eerste expositie als kunstenaar had hij al op zeventienjarige leeftijd in 1927 in Tilburg. Hij ontwikkelde een bijzondere vaardigheid in het portretteren van personen. Zo maakte hij in opdracht vele schilderijen, onder andere van Koningin Juliana en Koningin Beatrix.