Brabants Winterlandschap

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Peter van den Braken, Omstreeks 1920
Afmetingen: 67 x 45 inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Pastel

 

Beschrijving

Peter van den Braken smelt het Brabantse landschap om tot goud. Dat toont dit pastelwerk. Boerderijen slapen verstild en ingetogen op de rand van de horizon. Dat is de plaats waar Peter van den Braken ze graag heeft, op de rand van de horizon.

De boerderijen genieten van hun rust want de hemel en de aarde strekken zich aan weerskanten boven en voor hun uit.Van den Braken benut effectief de kracht van het mokka gekleurde papier. De zon kan er fraai in opkomen en de stemming van het werk verhogen.

De sneeuw ligt in met zwart afgebakende ruggen op het veld. Het veld houdt zijn ‘rug’ recht, maar die weerstand is beheerste, gebaande macht. Het schaarse, naar de hemel reikend geboomte, benadrukt de stille grootsheid van dit winterlandschap.

 

Biografie 

Van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij schilderde vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

Delen: